Bedrijfsuitje | 08 februari 2024 | Anke de Leeuw
Gemotiveerde medewerkers en een goed teamgevoel onderling, dat is toch wat iedere werkgever wil? Het organiseren van een onvergetelijk bedrijfsevenement kan hier een bijdrage aan leveren. In deze blog vertellen we je hoe je voordelig een zakelijk evenement kunt plannen met de werkkostenregeling (WKR).
Bij het organiseren van bedrijfsuitjes is binnen de fiscale regels de WKR (Werkkostenregeling) van belang. Voor bedrijven in 2024 is de vrije ruimte over het fiscale loon tot en met € 400.000 1,92%. Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 is de vrije ruimte in 2024 1,18%. Komt het bedrag dat je onbelast besteedt, boven de grens van de vrije ruimte? Dan moet je over het gedeelte dat boven de grens komt, 80% belasting betalen. (bron: belastingdienst.nl)
Voor organisaties in de leisure-sector, zoals Indoor Skydive Roosendaal, is dit natuurlijk niet altijd gunstig. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen om het tóch fiscaal interessant te maken! Onze tips om de Werkkostenregeling druk te verminderen:
Een bedrijfsuitje wordt door de fiscus in verband gebracht met het belonen van personeel. Een bedrijfsuitje is geen must en wordt ook niet direct gezien als teambuilding of training. Echter, het belonen van relaties doormiddel van relatiedagen valt buiten de WKR regeling.
Trainingen en opleidingen voor het personeel vallen buiten de werkkostenregeling. Wanneer een bedrijfsuitje bijvoorbeeld gericht is op teambuilding, met een doelstelling om beter samen te werken én plaatsvindt binnen werktijd, dan vallen deze kosten buiten de WKR. Denk aan zaken als teamrollen en coaching (en dus niet gezellig koken met het hele team ?). De fiscus kan wel vraagtekens zetten bij het uitvoeren van teambuilding in het weekend. Als je kunt aantonen dat het een training is geweest ten goede van het personeel, waarbij het verplicht is om deel te nemen, dan valt het niet onder de WKR.
Ook activiteiten als vergaderen vallen niet onder de WKR regeling. Je kunt dus gerust een training of seminar in een vergader- of trainingslocatie organiseren zonder dat dit onder de WKR valt. De fiscus stelt zeker geen vragen wanneer dit een verplicht onderdeel is en op een doordeweekse dag plaatsvindt. Fun activiteiten als het indoor skydiven vallen helaas niet direct onder de WKR, mits dit een onderdeel is van de vergadering. Mocht deze activiteit een te grote kostenpost met zich meebrengen en niet te rijmen zijn met de training, dan zal de fiscus hier vragen over kunnen stellen en valt het al snel onder de WKR regeling.
Combineer uw bedrijfsuitje met een andere component uit de Werkkostenregeling, bijvoorbeeld het kerstpakket of de nieuwjaarsborrel.
Richt een personeelsvereniging op via de notaris, stel een bestuur op en laat zowel bedrijf als medewerkers een gelijkelijk aandeel hierin storten. De bijdrage door de werkgever aan de personeelsvereniging behoort tot het loon en is dus belast zoals eerder beschreven. De kosten van uitjes betaald uit de verenigingskas vallen buiten de werkkostenregeling 2016, wat het dus de moeite waard maakt!
Voor meer informatie omtrent dit onderwerp, raadpleeg je accountant of bekijk de website van de Belastingdienst.
Organiseer je binnenkort een bedrijfsevenement? Je bent van harte welkom om vrijblijvend een kop koffie te komen drinken en de mogelijkheden te bespreken!