Ben je fan van het indoor skydiven? Dan is het jou waarschijnlijk al wel opgevallen: de indoor skydive windtunnels schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Wist je dat er wel degelijk technische verschillen zijn tussen deze windtunnels? Wij leggen je in dit blog wat meer uit over de technieken die gebruikt worden!
De wereld van het indoor skydiven
Laten we er eerst wat cijfers bijpakken als het gaat om de indoor skydive windtunnels in de wereld. Uit het ‘Indoor Skydiving Industry’ rapport van 2016 blijkt dat indoor skydiven behoorlijk booming is!:
- In 2016 zijn er maar liefst 32 nieuwe windtunnels in de wereld geopend voor het recreatieve publiek.
- Er zijn in 2016 in totaal 3 privé windtunnels geopend (want ja, wie wil er nou geen windtunnel in de achtertuin? ;)).
- In totaal waren er 134 windtunnels operationeel in 2016.
- Op dit moment bestaan er maar liefst 176 windtunnels in de wereld: hiervan zijn er nog een aantal in aanbouw.
- Indoor Skydive Roosendaal opende 10 jaar geleden de deuren. Hiermee waren we de eerste windtunnel in heel de Benelux! We hebben er inmiddels dus behoorlijk wat ‘vlieguren’ opzitten.
Verschillende indoor skydive windtunnel systemen
Als het gaat om de techniek van de windtunnels dan schuilt daar een behoorlijk verhaal achter. We doen uiteraard ons best om er niet een al te technisch verhaal van te maken. Maar het zit dus ongeveer zo: er zijn verschillende windtunnelontwikkelaars in de wereld. Daarbij zijn er een aantal grote spelers op de markt. Maar er zijn ook een aantal kleine ontwikkelaars die een eigen systeem maken. Op dit moment bestaan er drie verschillende windtunnel systemen:
- Open windtunnel systeem: dit zijn alle outdoor windtunnels, waarbij de lucht binnen wordt opgewekt en meteen verdwijnt in de buitenlucht.
- Gesloten windtunnel systeem: met een gesloten systeem circuleren de motoren de lucht steeds rond. Daarbij is het belangrijk om de warmte af te voeren, anders kan het behoorlijk warm worden in de windtunnel.
- Halfopen windtunnel systeem: dit is het systeem dat onze windtunnel gebruikt. Hierbij wekken de motoren lucht op, maar de lucht wordt niet hergebruikt. De wind verdwijnt in de lucht. Hierdoor houdt de tunnel minder warmte vast vergeleken met een gesloten systeem. In essentie heeft onze windtunnel dus meer frisse lucht! Aan de andere kant is dit een mindere duurzame optie.
De vorm van de windtunnel
Daarnaast verschillen de windtunnels qua vorm en afmeting. Zo worden indoor skydive windtunnels steeds hoger en breder. Als het gaat om de bouw van de windtunnel dan zijn dit de meest voorkomende vormen:
- Rechte windtunnel: bij een rechte windtunnel is het eerste gedeelte volledig recht en loopt de tunnel bovenin wat verder uit. Deze uitloop wordt ook wel diffusen of een diffuser genoemd. De diffuser zorgt ervoor dat de wind in de tunnel afneemt. Wanneer je in een rechte tunnel gaat indoor skydiven en je omhoogvliegt, dan blijf je ook omhooggaan, tot in het diffuse gedeelte. Dit kan vrij rap gaan als de windsnelheid wat harder staat. Vaak zie je mensen in rechte windtunnels wat lager, bijna op het net van de tunnel, indoor skydiven.
- Diffuse windtunnel: het systeem van onze windtunnel diffused echter meteen vanaf het net van de windtunnel. De tunnel wordt vanaf het net dus steeds wat breder, als een soort trechter. Dit zorgt ervoor dat je in een minder snel tempo naar boven kunt vliegen. Al is dit laatste natuurlijk afhankelijk van de windsnelheid die je hebt. Ook maakt dit systeem de lucht vanaf het net wat minder ‘dik’. Eigenlijk is het een soort natuurlijke rem! Hierdoor zal de instructeur beginnende indoor skydivers sneller los durven laten. Hij hoeft immers niet bang te zijn dat je er zomaar vandoor vliegt. Je hoeft namelijk niet actief de wind af te remmen. Daarom zie je veel mensen wat hoger boven het net indoor skydiven. Ook kunnen we zelfs tot aan onze bezoekersring indoor skydiven waar andere gasten toekijken.
Hopelijk weet je zo iets meer over de verschillende technieken van de windtunnels!
Nieuwe indoor skydive windtunnel in Nederland?
Tot slot hebben we nog een heel tof nieuwtje! Er komen namelijk steeds betere, efficiëntere en duurzamere systemen en technieken op de markt voor windtunnels. Dit zijn stuk voor stuk interessante ontwikkelingen die wij natuurlijk op de voet volgen. Onze eigen windtunnel werkt prima, maar onder andere op het gebied van duurzaamheid kunnen we flinke stappen maken.
Daarom zijn wij al een poos bezig met een onderzoek naar een eventuele nieuwe windtunnel in Nederland! Daarbij onderzoeken we natuurlijk goed welke technieken het beste werken. De beleving staat hierbij altijd centraal! Wij willen onze gasten een bijzondere ervaring geven waar zij nog lang over na kunnen praten!
Binnenkort volgt er meer nieuws over onze plannen!
P.S. Wil je meer weten over de techniek achter onze windkracht? Vraag het onze instructeurs gerust als je komt indoor skydiven! Zij geven je met veel plezier meer informatie.