Achter de schermen | 05 October 2015 | Tessa van Overveld
Een goede voorbereiding is het halve werk! Als er geen duidelijk doel is vastgesteld en er niet is nagedacht over het vraagstuk, wordt er niet alles uit een brainstormsessie gehaald. Formuleer daarom een duidelijke startvraag en ga ook na of je hiermee de oplossing krijgt die je zoekt. Maak vervolgens een draaiboek met allerlei technieken die je gaat gebruiken plus de uitleg ervan. Zo is er vooraf vastgesteld hoe de ideeën gegenereerd en geclusterd worden en zal de sessie niet snel stilvallen. Op het moment dat een techniek niet meer werkt, gaan jullie gewoon door naar de volgende. Zorg tenslotte voor voldoende materiaal zoals stiften, pennen, post-it’s, een whiteboard, papieren en last but not least: een inspirerende ruimte. Be creative!
Als je met de brainstorm-deelnemers bij elkaar zit en ze meteen overvalt met de startvraag, zullen er niet veel creatieve ideeën boven komen. Begin daarom met een opwarmoefening, om een ontspannen en open sfeer te creëren. Een voorbeeld hiervan is de kettingassociatie. Begin met een willekeurig woord en verbind dit woord met een woord dat je hiermee associeert. Ga zo maar door totdat jullie een heel stuk van het startpunt verwijderd zijn. Doe dit een aantal keer en de deelnemers zullen meer “out of the box” denken als het brainstormen begint! Letterlijk een frisse wind door de groep laten gaan voorafgaand aan het brainstormen is ook zéér goede opwarmer! Brainstormen in een inspirerende omgeving doet ook wonderen!
Bedrijven zijn vaak geneigd, wanneer er bijvoorbeeld een ruimte wordt afgehuurd, om iedereen te laten deelnemen aan de sessie. Doe dit echter niet! Kies alleen deelnemers die echt betrokken zijn bij het vraagstuk en die inhoudelijk een zinvolle bijdrage kunnen leveren. Met een hele grote groep deelnemers zullen er ongetwijfeld veel ideeën op tafel komen, maar of je echt iets aan die ideeën hebt, is dan de vraag. Input van buitenstaanders kan zeker zorgen voor een frisse blik bij een brainstorm. Kies echter voor 1 of 2 personen, die niet té ver van het onderwerp af staan, maar toch voor een frisse blik zorgen. De totale groepsgrootte van tussen de 5 en 10 personen is perfect voor een effectieve brainstormsessie!
Nadat er een hele hoop creatieve ideeën gegenereerd zijn tijdens het divergeren, is het belangrijk om weer even wat ruimte te maken in de hoofden van de deelnemers. Brainstormen is een intensieve activiteit en kost je veel energie. Ga er daarom even tussen uit! Een luchtje scheppen en krachtig brainfood doet wonderen! Als iedereen weer fris en fruitig is kunnen jullie verder gaan met het convergeren en de ideeën clusteren. Na een time out is iedereen weer scherp en kunnen er ook vervolgplannen gemaakt worden voor de gekozen “oplossing”.
Krijg jij ook al zin om je bedrijf een boost te geven met een creatieve brainstorm?!